Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Τσίπρας-Μπορίσοφ, εκλήθησαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικότερα ζητήματα και να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το πώς θα επεκταθεί η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς. Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν σε συνέχεια της προεργασίας και των επαφών που πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες στις δύο αυτές περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως της συνόδου των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας (21-22/4 στη Θεσσαλονίκη), αλλά και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (στον αντίποδα των χωρών του Βίζεγκραντ). Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Βουλγαρία αναδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος ο οποίος μαζί με την Ελλάδα κατήγγειλε τη λήψη μονομερών αποφάσεων από χώρες και κλειστά clubs που αποκλείουν ενδιαφερόμενους εταίρους από τον διάλογο και τη λήψη αποφάσεων.

Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Ενέργεια: Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Οικονομία – Υποδομές: Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.

Αμυντική συνεργασία: Της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.

http://www.alexpoli.gr

Προηγούμενο άρθροΠράκτορας της CIA μέσα στο τουρκικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη;
Επόμενο άρθροΚατασκευή Κτιρίων Γυμνασίου και Λυκείου στην περιοχή ΚΕΓΕ του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020)