Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: ‘Πάγωμα’ αιολικών πάρκων εντός του Δικτύου Natura 2000

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, στην Ελλάδα έχουν απομείνει 1.115 Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), ως κομμάτια γης που έχουν έκταση πάνω από 1 km2 και απέχουν πάνω από 1 km από τον πλησιέστερο δρόμο.

Στις 22/12/2020 κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου ο τέως υφυπουργός κ. Δ. Οικονόμου δήλωσε: «θεωρώ αυτό το εργαλείο […] εξαιρετικά χρήσιμο και θα το χρησιμοποιήσουμε και στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια όχι μόνο των ΑΠΕ αλλά και των υπολοίπων». Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι «οι αιτήσεις που γίνονται ή που θα γίνουν στο μέλλον σε αυτές τις περιοχές (Natura 2000) για εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα κριθούν στο πλαίσιο των πορισμάτων αυτών των μελετών (Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών)».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Δεσμεύεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και να ανακηρύξει τις 6 προαναφερόμενες ορεινές περιοχές ως περιοχές που δεν θα επιτρέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων; Δεσμεύεται να ενσωματώσει τις ΠΑΔ ως περιοχές ελεύθερες από δρόμους τόσο στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όσο και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα που καλεί για 10% αυστηρή προστασία του εδάφους της ΕΕ;
  2. Δεσμεύεται να σταματήσει την αδειοδότηση και κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 έως ότου ολοκληρωθούν και εγκριθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Προηγούμενο άρθροΟμοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Με τις πρώτες βροχοπτώσεις στο ίδιο έργο θεατές
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ ΕΒΡΟΥ: Για μια ακόμη φορά ο πολύπαθος νομός Έβρου βρίσκεται στο έλεος των φυσικών καταστροφών και της ανικανότητας των τοπικών “αρίστων” του κ. Μητσοτάκη.