Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγηθηκαν σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της πρωτεύουσας του Έβρου.

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

«Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι «συμμετείχαν σε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής νομιμότητας», τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη.

Κρίσιμες για την έκβαση της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή υπάρχει περίπτωση να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών. Επισημαίνεται ότι οι διεθνείς Συμβάσεις απαγορεύουντην έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία «δεν υπάρχει θανατική ποινή».

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι πραξικοπηματίες που ήρθαν στην Ελλάδα

Ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους χωρίς να γνωρίζουν αρχικά ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα ισχυρίζονται οι τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την δικηγόρο των τεσσάρων Ταγματαρχών, Ίλια Μαρινάκη, οι πελάτες της της ανέφεραν ότι συνειδητοποίησαν αρκετά αργότερα τι συνέβη, όταν μπήκαν στο Ίντερνετ μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και είδαν τα διεθνή δημοσιεύματα.

Μετά από λίγο, όπως ισχυρίζονται, δέχτηκαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες με τα ελικόπτερα. Είχαν μάλιστα πραγματοποιήσει ήδη δύο διαδρομές, όταν άρχισαν να δέχονται τα πυρά της αστυνομίας και συνειδητοποίησαν ότι οι τουρκικές αρχές δεν επρόκειτο ποτέ να πιστέψουν ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα. Έτσι φοβούμενοι την θανατική ποινή που προβλέπεται στη χώρα τους για ανάλογα εγκλήματα, αποφάσισαν να καταφύγουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των άλλων τεσσάρων στρατιωτικών – δύο πιλότων και δύο μηχανικών – που επέβαιναν στο ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε σήμερα στη χώρα μας, οι πελάτες τους αιτούνται επίσης πολιτικού ασύλου. Την ίδια ώρα κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα και επίσης – σύμφωνα με το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα – για έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών του ελληνικού κράτους.

Οι οκτώ πραξικοπηματίες, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης ασύλου στη χώρα μας, το οποίο υπέβαλαν.

www.alexpoli.gr

Προηγούμενο άρθροΝικολόπουλος: «Ο ψευτομουφτής κάνει λόγο για μία “δυνατή Τουρκία” κα ο Ν. Φίλης του στέλνει.. “φιλάκια”»
Επόμενο άρθροΣε φάση έντασης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Ακόμα σε «κόκκινο συναγερμό» οι ΕΔ της χώρας