Το τελευταίο διάστημα πολλά ΜΜΕ στην Τουρκία φιλοξενούν όλο και περισσότερους αναλυτές που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά και να δώσουν ένα στίγμα για τις διαθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη φαίνεται μάλιστα να ενοχλούν ιδιαίτερα τον Τούρκο πρόεδρο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο CNN Turk αρθρογράφος της Hurryiet, μιλώντας για τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Κάτω από το μύτη μας χτίστηκαν 9 βάσεις των ΗΠΑ και δεν ξέρουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως ‘’κάποιοι λένε πως αυτές οι βάσεις είναι εναντίον της Ρωσίας αλλά εμείς δεν το πιστεύουμε’’. Διότι αυτές οι βάσεις βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία και τα όπλα τους δεν έχουν στραφεί εναντίον της Ελλάδας , αλλά αντιθέτως στοχεύουν την Τουρκίας», δήλωσε ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, εξήγησε ότι οι δύο στρατιωτικές βάσεις που ενοχλούν περισσότερο την Άγκυρα είναι της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας. Ειδικά για τη Σούδα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την επέκτασή της.

Οι Τούρκοι αναλυτές όμως δεν σταματούν εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Καθημερινά παρουσιάζονται χάρτες με ελληνικά νησιά που η Άγκυρα ζητεί να αποστρατιωτικοποιηθούν και κάνουν λόγο για «κατοχή» και «επιθετική πολιτική» από την πλευρά της Αθήνας. Μάλιστα υπάρχουν και ακρότητες, αφού αναλυτής έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ – www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Χαρίτου: «Η κυβέρνηση δέσμια των δικών της πολιτικών επιλογών επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ που η δική της πολιτική ενθάρρυνσης των εταιρειών τις προκαλεί»
Επόμενο άρθροΣτις 29 Ιουλίου οι δεσμευτικές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την 1η Αυγούστου για την Ηγουμενίτσα