Live

14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Το επόμενο επεισόδιο της νέας εκπομπής της Cosmote TV «Ελλάδα από το...

Το επόμενο επεισόδιο της νέας εκπομπής της Cosmote TV «Ελλάδα από το Α ως το Ω» είναι αφιερωμένο στον Έβρο

Κείμενο: ελc team
Email: info@elculture.gr
Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Έβρο.

Διδυμότειχο

Η ρωμαϊκή Πλωτινόπολη, η διττή «προσωπικότητα» της πόλης, τα δίδυμα τείχη. Με τον Αθανάσιο Γουρίδη ανιχνεύουμε την Αρχαία Θράκη, τη μεσαιωνική Δύση και τη βυζαντινή Ανατολή, την ενδοχώρα των Βαλκανίων και τον Αιγαιακό χώρο, εκεί όπου ξεκινά και συνεχίζεται μέσα στους αιώνες η ιστορία του ακριτικού,σήμερα, Διδυμοτείχου, το οποίο δεν χάθηκε ποτέ από το προσκήνιο της ιστορίας.«Η Πλωτινόπολη, η ρωμαϊκή πόλη πριν το Διδυμότειχο, έχει μία διάρκεια κατοίκησης από το 5000 π.Χ. (Νεότερη νεολιθική εποχή) μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (τέλος 6ου – αρχές 7ου αι. μ.Χ.», επισημαίνει ο Ματθαίος Κουτσουμανής. Οι ιστορικοί βυζαντινοί ναοί και το θρυλικό Τέμενος του Βαγιαζήτ, συνθέτουν το πολυμορφικό προφίλ της περιοχής, που υπήρξε και «αυτοκρατορική έδρα» του Βυζαντίου. Ο Δημήτρης Ναλμπάντης αποτυπώνει την πολυσήμαντη ιστορία του γενέθλιου τόπου του, στους πίνακες του.

Σουφλί

«Η πρώτη ιστορική μαρτυρία για την ύπαρξη του Σουφλίου είναι του Τούρκου περιηγητή και γεωγράφου Εβλιγιά Τσελεμπή ο οποίος έχει αναφορά για το Σουφλί το 1670. Υπάρχουν ευρήματα και νεότερες αναφορές που φτάνουν στο 14ο αι.», αφηγείται ο Πασχάλης Χριστοδούλου. Ο Γιώργος Τσιακίρης μας ταξιδεύει στους δρόμους του μεταξιού. Η ραγδαία ανάπτυξη οφείλεται στην σηροτροφία, που υπήρξε ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής για πολλές δεκαετίες. Με τον Μιχάλη Πατέλη, ανιχνεύουμε τα ίχνη της ένδοξης εποχής, όπως αυτά αποτυπώνονται και στα περίφημα αρχοντικά και τα απομεινάρια των θρυλικών εργοστασίων, τα οποία αναπαλαιώνονται και στεγάζουν πολιτιστικούς φορείς.

Ορεστιάδα

Η ιστορική διαδρομή από την Ρωμαϊκή Αδριανούπολη και το Οθωμανικό Καραγάτς ως τη σημερινή Ορεστιάδα, είναι ένα αφήγημα που ξεκινάει από το θρυλικό Ορέστη της μυθολογίας και φτάνει ως το σήμερα. «Η Νέα Ορεστιάδαιδρύθηκε από 6.000 περίπου Έλληνες, που αναγκάστηκαν το 1923 μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης να εγκαταλείψουν την πόλη τους, την Αδριανούπολη και κυρίως το προάστιό της το Καραγάτς και να αναζητήσουν μια νέα περιοχή για να στεγάσουν τις ζωές και τα όνειρά τους», αφηγείται ο Ευάγγελος Μανωλάς.Γιάννης ΣτάνκογλουΜε την Βέρα Μαυρίδου, κουβεντιάζουμε για τα ήθη και τα έθιμα που διαμορφώνουν την πολυδιάστατη πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Με τους Δημήτρη Κιηγμά και Γιώργο Ριζιώτη,  ανιχνεύουμε τις ιστορικές ανατροπές που φέρνει η Μικρασιατική καταστροφή και τις ιδιαίτερες συνθήκες πολιτικής και οικονομικής ζωής, όπως διαμορφώνονται σε μια πολυτάραχη περιοχή, όπως η Ορεστιάδα. Για την ανθρωπογεωγραφία του τόπου καθώς και για τις μνήμες του από το χωριό του, το Θούριο, μιλά ο Γιάννης Στάνκογλου.
Η εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr
Προηγούμενο άρθροΤέλος τα απουσιολόγια και οι δικαιολογημένες απουσίες στα σχολεία – Ενημέρωση με SMS στους γονείς
Επόμενο άρθροΕνημερωτικές διαλέξεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε μαθητές στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατά το σχολικό έτος 2016 – 2017