ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ …;!

 

-Ο Έβρος μετράει τις πληγές του-

 

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο

 

Το ζήσαμε πάλι . Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού  , οι πλημμύρες !  Ο πολύπαθος νομός Έβρου ξεχείλισε από άκρου εις άκρον από νερά .Στο οδικό δίκτυο , στις πόλεις , στα χωριά , στους κάμπους  Μόνο που αυτή τη φορά  τα φαινόμενα ήσαν έντονα και θύμιζαν εικόνες βιβλικής καταστροφής , σε κάποια αφρικανική χώρα …Ιδιαίτερα με την εικόνα  στον οικισμό Απαλού , ο εκσκαφέας του  Δήμου να  κουβαλάει στην φαγάνα του μικρούς μαθητές προσπαθώντας να τους απεγκλωβίσει από το πλημμυρισμένο σχολείο. Είναι κάτι  που δεν περιποιεί τιμή δε οποιοδήποτε  αρμόδιο της Ελλαδικής πολιτείας! Ιδιαίτερα στον υπουργό μετανάστευσης  Νότη Μηταράκη  και τους «συν αυτώ», που θα μας έλθει τις επόμενες  ημέρες , προκειμένου να μας πείσει  για το «ωφέλιμο» του νέου ΚΥΤ  Φυλακίου  Ορεστιάδας…Θα ήταν όμως καλύτερα να κάνει πίσω και να δώσει προτεραιότητα  στους  αρμόδιους  Υπουργούς, να θωρακίσουν τον Έβρο  με αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές με ανακατασκευή και καθαρισμό των αναχωμάτων , για να μην κινδυνεύουν παιδιά , αγρότες , κτηνοτρόφοι .οδηγοί , κάτοικοι …από τις πρώτες κιόλας σοβαρές βροχές ..!   Γιατί εξάλλου είναι γνωστό σε όλους μας ότι στην περιοχή του αεροδρομίου εκεί που σήμερα βρίσκονται κατοικίες, έχουν μπαζωθεί ρέματα και έλη και έχουν δοθεί άδειες οικοδόμησης από την τσαπατσούλικη κατά το παρελθόν Ελλαδική Πολιτεία γι αυτό και σήμερα πλημμυρίζουν τα σπίτια τα σχολεία, γι αυτό και σήμερα κινδυνεύουν περιουσίες και άνθρωποι.

Ο εφιάλτης  όμως δεν τελείωσε. Είναι  ακόμη μπροστά μας. Τα νερά από την πλευρά του Δερείου  -και αυτό οι αρμόδιοι το ξέρουν- δεν κατέβηκαν όλα. Θα έλθουν όμως  τις επόμενες 48  ακόμη και 72 ώρες .Και τότε οι  καταστροφές  μπορεί να είναι περισσότερες .Γιατί ανεβαίνει η στάθμη  των ποταμών Ερυθροπόταμου , Άρδα αλλά και Έβρου.. Για να μη ξεχνάμε , ότι οι καλλιέργειες  του κάμπου του Ερυθροπόταμου  γίνονται απο τα χωριά Μάνη, Λάδη Ελαφοχώρι, Δόξα, Ελληνοχώρι, Καρωτή. Ο Ερυθροπόταμος όμως πηγάζει από τα βουνά της Βουλγαρίας που βρίσκονται πίσω από την Κομοτηνή και μεταφέρει αυτό τον όγκο νερού από τους Μεταξάδες και το Διδυμότειχο . Η διαδρομή αυτή για να ολοκληρωθεί χρειάζεται 24 με 30 ώρες. Κατά  πληροφορίες τα αναχώματα των κάμπων είναι ήδη σπασμένα από τις πλημμύρες του Μαρτίου του 2020 και δεν έχουν κλείσει! Βλέπετε τότε η περιοχή δεν είχε κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη, όπως έπρεπε να γίνει. Και το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι: πώς θα προστατευτούν οι αγρότες της περιοχής;! Όσοι ηρωικοί έχουν απομείνει να δίνουν ζωή στον Έβρο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα  με τα προϊόντα της «εύφορης μάνας γης»!

Δεν κινδυνεύουν όμως μόνο οι αγροτικές καλλιέργειες αλλά και οι κατοικίες στο Διδυμότειχο σε συγκεκριμένες περιοχές και οδούς. Κάτοικοι και αγρότες της περιοχής είναι στο ίδιο έργο θεατές. Φαίνεται πως οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Οι αγρότες  και οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι μισές αντλίες στην περιοχή του αναχώματος και στον περιφερειακό της πόλης είναι εκτός λειτουργίας. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει κινδυνεύουν σπίτια και περιουσίες, γι αυτό και είναι κρίσιμες οι επόμενες μέρες. Στον κάμπο του Ερυρθοπόταμου με ξεκάθαρη υπαιτιότητα των αρμοδίων που δεν κήρυξαν σε έκτακτη ανάγκη την περιοχή την άνοιξη του 2020, είναι ανοιχτά ακόμα τα σπασίματα στο ανάχωμα.! Τώρα λοιπόν οι αγρότες μετρούν τις πληγές τους. 10 μήνες λοιπόν αργότερα όλοι οι κάτοικοι των πιο πάνω περιοχών είναι ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Δύσκολες οι ώρες και οι μέρες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών από τα αναχώματα της πόλης….  Ευχόμαστε η κατάσταση να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μια και ακόμη τα νερά του Ερυθροπόταμου από το Δέρειο δεν έφτασαν ούτε και ο Έβρος φούσκωσε επικίνδυνα. Αν και οι Βούλγαροι δήλωσαν οτι ανοίγουν το φράγμα του Ιβαήλογκραντ με πολλά κυβικά νερό ανά δευτερόλεπτο…Και πάντα συμβαίνει να αφήνουν περισσότερα! όπως η εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει.

Ο περήφανος Έβρος μετράει τις πληγές του…που δεν έχουν φανεί ακόμα. Η Πολιτεία ενδιαφέρεται δυστυχώς για την δημιουργία ΚΥΤ σε (λάθρο) μετανάστες με όλες τις ανέσεις, τις υποδομές και τα κομφόρ! (sic)  Για να έρχονται όλο και περισσότεροι. Και έτσι όπως και στην Μυτιλήνη να δημιουργηθεί και εδώ προς δόξαν του ψεύδους της μια νέα Μόρια…!

Είχαμε τύχη που χθες δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι καταστροφές όμως είναι τεράστιες και αναμένονται κι άλλες. Για την εξόφθαλμη αυτή κατάσταση δεν πρέπει να  επιληφθούν οι Εισαγγελείς…;!

Προηγούμενο άρθροΜαρία Γκουγκουσκίδου: Θα υπερασπισθούμε μέχρι τέλους την ιστορική συνέχεια της περιοχής μας – Προτείνουμε ενότητα για τα σοβαρά θέματα
Επόμενο άρθροΜέχρι το ταβάνι έφτασε το νερό στο γραφικό παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία , στα Λουτρά (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)