Βασιλης Τσολακίδης υποψήφιος βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 

Συναντήθηκα με έναν “αόρατο” σύλλογο της Αλέξανδρούπολης.

“Τούρκοι βγάζουν πολλαπλάσια χρήματα στα νερά του Αιγαίου, γιατί δεν ελέγχονται και δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούν εργαλεία και μεθόδους που οι Βρυξέλλες απαγορεύουν στους δικούς μας”.

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του δυναμικού κατά αλλά και δραστήριου Προέδρου των Αλιέων Αλέξανδρούπολης κ. Δημήτρη Σαρίκα κατά την συνάντηση μας σε γραφείο που διατηρεί ακόμη στον υπό εγκατάλειψη σήμερα και άλλοτε ζωντανό από ψαράδες και εμπόρους χώρο της ιχθυόσκαλας Αλεξανδρούπολης.

“Το παιχνίδι είναι άνισο και άδικο στο πέλαγος για εμάς που τηρούμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία.”

Μου δόθηκε η ευκαιρία αλλά και η τιμή να ακούσω από τον πρόεδρο των Αλιέων ενός “αόρατου συλλόγου ” όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τον σύλλογο των 300 εναπομείναντων περίπου οικογενειών που ασχολούνται κάτω από σκληρές οικονομικές συνθήκες με το ψάρεμα και προσπαθούν να ζήσουν σήμερα από αυτό. Ο κ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΙΚΑΣ μου εξήγησε ότι αποκαλεί “αόρατο” τον σύλλογο τους γιατί κανείς δεν βλέπει αυτούς και τα προβλήματα τους.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα μετά την μόλυνση την κλιματική αλλαγή την υπεραλίευση την ασυδοσία των Τούρκων στο Θρακικό, τ ακριβά καύσιμα, και που θα είναι όπως είπε και η οριστική ταφόπλακα του επαγγέλματος στον δήμο Αλεξανδρούπολης είναι και η λειτουργία εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στον θαλάσσιο χώρο και κατά συνέπεια στην δουλειά μας.

“Όλα αυτά έχουν ρίξει και μειώνουν την ποσότητα του εμπορεύματος που συσκευαζόταν στην ιχθυόσκαλα και μετά αποστέλλονταν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. “

“Οι νέοι φεύγουν από το επάγγελμα. Οι συνθήκες έγιναν ιδιαίτερα σκληρές. Τα δίχτυα απλώνονται σε μια περιοχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γεννάνε πολλούς κινδύνους.”

“ΕΜΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ” καταλήγει ο κ. Σαρίκας στην κουβέντα που είχαμε και εξέφρασε τους φόβους και την ανησυχία του ότι του χρόνου ίσως να μην υπάρχουν αλιευτικά σκάφη.

Εγώ γνώρισα άλλη μια εγκαταλελειμμένη δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα στον Έβρο από το Κράτος.

Προηγούμενο άρθροΕυρεία σύσκεψη και επισκέψεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του ΟΦΥΠΕΚΑ στην έκθεση ορνιθοπαρατήρησης Pannonian Birdexperience στην Αυστρία