Στον πάγο μπήκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων με τους συμβολαιογράφους να έχουν κατεβάσει τα μολύβια,  λόγω της μη ψηφισθείσας ακόμη ρύθμισης που αφορά την τρίμηνη παράταση βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού.

Χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων καρκινοβατούν εν τω μέσω του πλέον παραγωγικού μήνα που είναι παραδοσιακά ο Ιούλιος, με τους συμβολαιογράφους να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, καθώς η διάταξη για την τρίμηνη παράταση όπως λέει στο «Ecopress», ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ , νομικός  κ. Στράτος Παραδιάς,   δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος όσες πράξεις πραγματοποιηθούν αυτό το διάστημα, να κριθούν άκυρες: «Μέχρι να ψηφιστεί  και να δημοσιευτεί η διάταξη, είναι άκυρο κάθε συμβόλαιο, που γίνεται με βεβαίωση μηχανικού», αναφέρει.

Χωρίς λύση

Η παράλληλη ισχύς της ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν λύνει το πρόβλημα με δεδομένο τον αυξημένο φόρτο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες για την έκδοσή της, γεγονός άλλωστε, που αποτέλεσε και την αιτία για να δοθεί η τρίμηνη παράταση βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού. Υπενθυμίζεται, ότι η παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι 31.12.2021, δρομολογήθηκε και εν όψει της επικείμενης μαζικής προσέλευσης πολιτών για σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων, μετά τις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν στις αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων και συνακόλουθα,  τις ανυπέρβλητες δυσχέρειες, που συνεπάγεται προς το παρόν η αποκλειστική ισχύς της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου

Δεν υπογράφουμε πράξεις

Μάλιστα, όπως εξηγεί στο «Ecopress» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου κ.  Γιώργος Ρούσκας, «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να υπογράψουμε κανένα έγγραφο, καθώς δεν έχουμε καν στα χέρια μας, έστω ένα κείμενο με το περιεχόμενο αυτής της διάταξης, έτσι ώστε, οι πιο τολμηροί, να αρχίσουν να υπογράφουν. Είμαστε στο πάγο, δεν υπογράφουμε από τις 30 Ιουλίου. Γιατί αν δεν έχει αναδρομική ισχύ, θα είναι άκυρες οι πράξεις και θα πρέπει να τις επαναλάβουμε». Και σε κάθε περίπτωση, αν δεν δούμε τουλάχιστον τη διάταξη που θα εισαχθεί, μπορούμε να ξέρουμε αν θα έχει αναδρομική ισχύ; Θα ρισκάρουμε;», διερωτάται ο κ. Ρούσκας.

Χάνεται ο Ιούλιος

Ο πρόεδρος  του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου αναφέρει ακόμη, ότι  «μέχρι να εισαχθεί και να ψηφιστεί η διάταξη, χάνεται ο Ιούλιος που είναι από τους πιο παραγωγικούς μήνες. Δυστυχώς ο συνδυασμός της μη τακτοποίησης της ηλεκτρονικής ταυτότητας με το μέγα ζήτημα των δασικών χαρτών, οδηγούν μία αγορά η οποία ήταν εύρωστη, η οποία εκτός από σημεία ανάκαμψης, είχε δείξει μεγάλα σημεία ανόδου, να τη φρενάρουμε. Από τη μία κάνουμε ηλεκτρονικές διαδικασίες για να την επιταχύνουμε και από την άλλη δεν κάνουμε απλές νομοθετικές ρυθμίσεις για να διευκολύνουμε».

Θα καθυστερήσει η ψήφιση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ecopress» η διάταξη για την τρίμηνη παράταση βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, το οποίο έχει καθυστερήσει να κατατεθεί στη Βουλή, λόγω της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε το ΥΠΕΝ. Η κατάθεση του νομοσχέδιο στη Βουλή εκτός απροόπτου, θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής 9 Ιουλίου 2021.  Να σημειωθεί, ότι με βάση την κοινοβουλευτική πρακτική, από τη στιγμή που θα εισαχθεί το νομοσχέδιο προς συζήτηση στις επιτροπές και εν συνεχεία για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια  και μέχρι τελικά να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ για να περιβληθεί με νομοθετική ισχύ, θα μεσολαβήσει ένα εύλογο διάστημα, τουλάχιστον 20 ημερών.

ΠΗΓΗ www.ecopress.gr

Προηγούμενο άρθροΣτην Αλεξανδρούπολη η 38η γενική συνέλευση των Ιεροδιδασκάλων – Παπαδασκαλων
Επόμενο άρθροΠρώτη κατοικία: Επιδότηση δανείων έως 210 ευρώ το μήνα – Ανοίγει η πλατφόρμα